De zomer is weer begonnen, en veel mensen zullen in deze tijd een terrasje pakken. Als je op zo’n terras zit, denk je waarschijnlijk niet aan de ongevallen die in de horeca gebeuren. Toch gebeuren er in deze sector jaarlijks meerdere ongevallen, waarbij het slachtoffer naar het ziekenhuis moet. De Nederlandse Arbeidsinspectie komt dan onderzoeken hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. Een voorbeeld uit de praktijk: “Bianca (45) gleed uit in de spoelkeuken, doordat er een plas water op de vloer lag. Door de val liep ze een gebroken pols op. Waar de plas vandaan kwam, is niet bekend. Wel is bekend dat er geen waarschuwingsborden stonden en dat Bianca open schoenen droeg. Na het voorval zijn gesloten schoenen voorgeschreven, om soortgelijke ongevallen te kunnen voorkomen.” Het RIVM heeft 360 ongevallen in de horeca uitgebreid geanalyseerd. In deze analyse vergelijken we informatie over de ongevallen in de horeca met de ongevallen in de overige sectoren in Nederland. Vergeleken met andere sectoren hadden opvallend veel jonge mensen een ongeval. Ook waren er relatief veel vrouwelijke slachtoffers. Het meest voorkomende type ongeval is Vallen op gelijke hoogte. Deze val wordt meestal veroorzaakt doordat het slachtoffer uitglijdt op een natte vloer. Bijvoorbeeld doordat deze was schoongemaakt, door morsen en lekkage, of door slechte schoenen. Dit is een samenvatting van een uitgebreide analyse over arbeidsongevallen in de horeca. De volledige analyse is, samen met analyses van ruim 50 andere sectoren, terug te vinden op onze website. |