Hieronder vind je de belangrijkste cijfers over oorzaken en gevolgen van arbeidsongevallen, per sector of per type ongeval. Wat gebeurde er, waar ging het mis, wat waren de gevolgen voor de slachtoffers? Deze informatie is gebaseerd op gerichte analyses van een uitgebreide database met ongevalsgegevens.

Voor sommige type ongevallen zijn twee versies van deze informatiekaarten beschikbaar. Dit komt omdat we sinds 2020 gebruik maken van twee databases: Storybuilder en Monitor Leren van Ongevallen (MLvO). In dat geval staat bij elke informatiekaart aangegeven op welke database ze gebaseerd is.

Lees hier meer over de onderliggende gegevens en het verschil tussen beide databases.

Ongevallen in Nederlandse sectoren

Wat voor type ongevallen gebeuren er in de sector, wat zijn de gevolgen en de belangrijkste achterliggende oorzaken? 

Verschillende typen ongevallen

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van verschillende type ongevallen? Wat zijn de gevolgen? En in welke (sub)sectoren vinden de ongevallen het meest plaatst?

Analyses van andere categorieën

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) krijgt regelmatig verzoeken om analyses over een bepaald thema of categorie uit te voeren. Er staat dan een bepaald arbeidsmiddel of een doelgroep, zoals een leeftijdscategorie, centraal.

Incidenten bij Seveso-inrichtingen

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) analyseert jaarlijks (potentieel) ernstige incidenten bij chemische bedrijven. Hierbij wordt gekeken naar de oorzaken, gevolgen en andere aspecten, zoals kenmerken van het slachtoffer en diens letsel.

Animaties en Infographics

Enkele type ongevallen zijn vertaald naar infographics en animaties. Ze bevatten feiten en cijfers over dit soort ongevallen én een aantal belangrijke safety checks. Ze zijn te downloaden en in te zetten als praktisch hulpmiddel in een organisatie. Daarom zijn ze beknopt gehouden.